Stacks Image 122
In de aflevering The Great Billycart Aid Race leest Elly een krant. Ze is verafschuwd door de dingen die er mis zijn in de wereld en ze vindt een artikel over Bob Geldof dat ze uitknipt.

Omdat de krant erg duidelijk in beeld wordt gebracht, met veel tekst duidelijk leesbaar, vroeg ik me af of het misschien een echte krant was (in plaats van een "prop"; een object dat is gemaakt voor de opname). Dus ik besloot om dat uit te zoeken. Voor de lol. En voor net zoveel lol, neem ik jullie mee op die zoektocht en laat jullie zien hoe ik zoiets aanpak. We nemen een kijkje in die krant en (jawel!) naar de aanpassingen die de productie heeft gedaan om de krant in het script van de aflevering te laten passen.

De eerste stap: beeldje-voor-beeldje door de scenes spoelen waarin Elly de krant leest en waar Robert (later in de aflevering) de krant aan de keukentafel probeert te lezen.

De eerste hint hebben we al snel te pakken: het shot waar het Bob Geldof-artikel duidelijk in beeld komt, kunnen de datum van de krant en (vaag) de naam van de krant gelezen worden:
Stacks Image 62
Het is niet erg duidelijk leesbaar vanaf een stilstaand beeld, maar je kunt het duidelijker lezen als het filmpje beweegt.

Later in de aflevering, leest Robert de krant aan de keukentafel en ontdekt dat er een groot gat zit waar Elly het artikel heeft uitgeknipt. In dat shot kunnen we heel duidelijk de naam van de krant en het logo zien:
Stacks Image 120
We blijken te maken te hebben met de uitgave van The Age van donderdag 21 mei 1987. Dat is ook logisch: The Age is een lokale krant uit Melbourne (waar de serie is opgenomen) en de krant is uitgegeven twee weken vóór de opnames voor deze aflevering (de aflevering werd opgenomen tussen 31 mei en 6 juni 1987).


Stacks Image 2
Tijd-Ruimtecontinuüm
Die editie van de krant heeft trouwens nóg een link met C/o The Bartons: op pagina 47 staat een achtergrondartikel over de productie van de serie.03

Misschien was 21 mei 1987, zoals Doc Brown in
Back to the Future II het zo mooi zegt, "a temporal junction point for the entire space-time continuum". Dát, of de crew had een stapeltje van die kranten liggen omdat er een artikel over hun TV-serie in stond. Ik gok op dat laatste.

Verder met de zoektocht! TROVE is een Australische website waar je gratis door historische, Australische, kranten kunt bladeren. Ik heb de site al eerder gebruikt voor onderzoek, dus het was mijn eerste halte om te kijken of ze deze uitgave ook in hun bestand hebben.

Maar helaas: deze uitgave ontbreekt. Google gaf aan dat newspapers.com de krant wél in haar bestand heeft, en er waren ook wat pagina's te zien in de Google-zoekresultaten. Maar om de hele krant te kunnen inzien, was een betaald abonnement op de site nodig. Dus dan maar zo'n abonnement; altijd handig voor overig onderzoek natuurlijk.

Dus nu kunnen we de (nu ontgrendelde) krant doorbladeren terwijl we beeldje-voor-beeldje door de scenes spoelen. Alle pagina's blijken echt te zijn, maar de artikelen die Elly opleest zijn dat niet.

Er was dus geen aardbeving waardoor duizenden mensen stierven, geen bomaanslag in Beiroet (op deze dag dan… we hebben het over de jaren '80 ten slotte) maar vooral: géén artikel over Bob Geldof.

Bij een nadere blik op de krant in de aflevering, blijken de artikelen die Elly leest een kleurverschil te hebben met de rest van de pagina: ze hebben een andere kleur grijs dan de artikelen er omheen. Het lijkt er dus op dat die artikelen door de productie op de pagina's zijn geplakt. Erg mooi gedaan: het valt bijna niet op.

Hieronder zie je wat vergelijkingen tussen de krantenpagina's uit de aflevering en de echte.

Sleep het cirkeltje over de afbeelding om de krantenpagina's te vergelijken.

On the show Real page
On the show Real page

De pagina waar het Bob Geldof-artikel zou moeten staan, bevat eigenlijk een aantal verschillende artikelen. De kop van één van die artikelen is nog steeds zichtbaar in de aflevering.

Kijk ook eens naar het kopje "Sydney won" links van het Geldof-artikel in de aflevering. De kop is "Sydney woman sweeps way to fame at Cannes" in de echte krant.

Clipping taken from The Age provided by newspapers.com, used under "citaatrecht". Please see the legal disclaimer.On the show Real page
On the show Real page

Geen bomaanslag in Beiroet in de echte krant (niet op die dag dan…), maar een artikel over de bomaanslag in Russell Street een jaar eerder.


Clipping taken from The Age provided by newspapers.com, used under "citaatrecht". Please see the legal disclaimer.


Stacks Image 2
Inspiratie
De "Russell Street bomaanslag" was de inspiratie voor de Australische politieserie Phoenix, waarin onze eigen Olivia Harkin een gastrol had. Dat was ongeveer vijf jaar na het filmen van deze scene.On the show Real page
On the show Real page

Geen aardbeving met duizenden doden, maar een nogal schokkend verhaal over een ijsbeer die een jongetje gedood heeft in een dierentuin. Hé jakkes!

Clipping taken from The Age provided by newspapers.com, used under "citaatrecht". Please see the legal disclaimer.On the show Real page
On the show Real page

En ten slotte een blik op de voorpagina (of wat er van over is nadat Elly die onderhanden heeft genomen).Nog meer kranten?
Er zijn best wat kranten te zien in afleveringen van de Bartons, bijvoorbeeld de krant waarin Clare de vacature vindt in Position Vacant. Echter laten die scenes te weinig informatie uit de kranten zien om te bepalen over welke uitgave het gaat (ik heb wel gecontroleerd of ze de krant uit The Great Billycart Aid Race hergebruikt hebben, maar dat is niet het geval).

Het was een leuke exercitie en ik was weer een uur van de straat. ;)


 

Comments

Ben jij de eerste die een opmerking plaatst?
0 / 1000© 2020 - 2022 Erwin Leerentveld.
Alle rechten voorbehouden.
Inhoud die niet door mij is gecreëerd is gebruikt met toestemming van de rechthebbende of onder de auteurswetclausules die collectief bekend staan als "citaatrecht". Zie de Juridische disclaimer pagina (link hieronder) voor volledige copyright erkenningen. Deze site is geenszins gerelateerd aan of onderschreven door de Australian Broadcasting Corporation.
Juridische disclaimer Privacybeleid Privacyinstellingen Newsletter

Bartonsontheweb.nl gebruikt essentiële cookies en vergelijkbare technieken om ervoor te zorgen dat de website correct wordt weergegeven. Klik op de Privacyvoorkeuren-knop hieronder om te zien welke opties er zijn. Lees het privacybeleid voor meer informatie.