Stacks Image 367
Na de start in Australië was de TV-serie succesvol in andere landen. Tussen 1989 en 2000 werd het in minstens zes landen in West Europa en in Canada uitgezonden en diverse malen herhaald.

Hieronder tref je een overzicht aan aan van wat ik zeker weet over de uitzendingen (tenzij expliciet ander vermeld) in de diverse landen. Als jij meer weet, neem dan contact met me op zodat ik deze pagina kan aanvullen.


Australië

29 februari - 17 maart 1988, ABC

ABC logo
The Afternoon Show logo still
De serie werd oorspronkelijk uitgezonden in Australië door de ABC. Daar was het onderdeel van The Afternoon Show, het passend genaamde blok van middagprogrammering gericht op kinderen.

Drie weken lang, iedere week van maandag tot en met donderdag om 17:00 uur. Op vrijdag was dat tijdslot voor Earthwatch, een jeugdprogramma over het milieu. Na die drie weken werd C/o The Bartons vervangen door de BBC miniseries The Children of Green Knowe (vanaf 21 maart 1988).

C/o The Bartons is maar één keer uitgezonden in Australië en daarna nooit meer herhaald. Dit is in sterk contrast met hoe het de serie verging in andere landen, zoals je hieronder kunt lezen.

In dat licht is het een treurig, maar begrijpelijk feit dat de serie relatief onbekend is in Australië zelf.

Bekijk inhoud van YouTube.com
Wees je ervan bewust dat YouTube een externe service is en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl valt. Lees alsjeblieft het privacybeleid van Youtube om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheert en opslaat.

Grappig segment uit de The Afternoon Show, gepresenteerd door James Valentine, uit 1988. Geen Bartons in deze clip, maar het geeft een goed beeld van wat voor een soort programma The Afternoon Show was.Verenigd Koninkrijk

3 april - 26 juni 1989, BBC1
26 juni - 4 september 1991, BBC1
Children
In het VK werd de serie uitgezonden door de BBC op BBC1 als onderdeel van het dagelijkse kinderblok CBBC (Children's BBC). Elke week op de maandag was er een nieuwe aflevering. De serie kreeg een nieuwe titel: The Bartons (dus zonder "C/o"), hoewel de oorspronkelijke titel wel in beeld verscheen in de begingeneriek.

De BBC heeft de serie één keer herhaald, twee jaar na de eerste uitzending, tussen 26 juni and 4 september 1991.

In beide uitzendingen bleef de aflevering Suspected achterwege, wat dus inhoudt dat de VK slechts elf van de twaalf afleveringen heeft gekregen. Schijnbaar is het gebruik van het woord "poofter" hier de reden voor. Woorden zoals "poofter" mogen in het Verenigd Koninkrijk niet worden gebruikt in televisieprogramma's die vóór 21:00 uur 's-avonds worden uitgezonden (de zogenaamde watershed).

Image
CBBC-continuïteit tussen een aflevering van Defenders of the Earth en The Bartons, uit 1988. Geknipt uit een YouTube-video van het kanaal digivoka omdat de hele Youtube-video een groot deel van een aflevering laat zien (The Barton League of Bird Lovers).Nederland

28 januari - 12 februari 1991, RTL4
28 juni - 7 september 1991, RTL4
RTL4 logo

Telekids logo
In Nederland werd de serie oorspronkelijk uitgezonden door RTL4 als onderdeel van de dagelijkse middageditie van Telekids. Eén aflevering per dag, kort na 16:00u, twee-en-een-halve-week lang.

Net als in hte VK werd de titel hier ingekort naar The Bartons en was de oorspronkelijke titel gewoon te zien in de begingeneriek.

Alle afleveringen zijn uitgezonden, dus ook Suspected, in het Engels met Nederlandse ondertiteling.

The Bartons was een succes voor RTL4; tot dat moment bestond de doordeweekse editie van Telekids uit (oude) tekenfilms afgewisseld met studiosegmenten met belspelletjes en af en toe een jeugdige gast. Het toevoegen van live action drama was blijkbaar precies wat de iets oudere kinderen nodig hadden om tot rust te komen na school, en The Bartons bracht soelaas.

Telekids ontving na afloop van de serie behoorlijk wat brieven van kijkers met de vraag of er meer afleveringen zouden komen of dat de serie herhaald kon worden. In de wekelijkse brievenrubriek haalde presentatrice Irene Moors de brieven aan en melde dat de serie die zomer nog één keer in zijn geheel herhaald zou worden, en dat dat ook meteen de laatste keer was omdat de banden dat jaar nog terug moesten naar Australië.

RTL4 hield zich aan zijn woord; de serie werd herhaald tussen 28 juni en 7 september 1991 op de zaterdagvooravond (dus niet meer als onderdeel van Telekids). Daar nam het de plaats in van Full House, dat een zomerstop kende. Het nieuwe tijdstip, aan de vooravond van primetime, was een behoorlijke promotie voor een kinderserie. Vlak na het vroege avondnieuws en vóór de grote zaterdagavondshows was dit een tijdslot waar zowel kinderen als volwassenen naar keken. Dus de serie werd goed bekeken.

Het herhalen van een serie binnen een jaar nadat het werd uitgezonden, was destijds ongebruikelijk (en hoewel nu wel vaker voorkomt voor eigen producties, nog steeds niet iets dat veel voorkomt voor ingekochte buitenlandse producties).

RTL4 heeft The Bartons daarna nooit meer uitgezonden. Maar tijdens de jubileumuitzending voor het 25-jarige bestaan van RTL4 op 2 oktober 2014 werden de serie en de brieven wel genoemd. Dat was in het stukje over de veranderingen die Telekids heeft doorgemaakt in haar tienjarige bestaan. Helaas waren er geen clips van The Bartons te zien.

Bekijk inhoud van YouTube.com
Wees je ervan bewust dat YouTube een externe service is en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl valt. Lees alsjeblieft het privacybeleid van Youtube om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheert en opslaat.

Opening van een vrijdagmiddageditie van Telekids in 1991. Dit is een uitzending uit november 1991, dus enkel maanden nadat RTL4 The Bartons uitzond en herhaalde. Ik heb helaas geen clip van een Telekids-uitzending mét The Bartons er in.
Waarschuwing: bevat beelden met snel flitsende lichten.

Nederlandse/Vlaamse bezoekers: ik heb jullie hulp nodig! Ik ben al jaren op zoek naar het Telekids-fragment waarin Irene Moors de brieven over The Bartons noemt en herhaling van de serie toezegt. Het fragment moet ergens in februari of maart 1991 uitgezonden zijn. Als je het fragment hebt, en het mij op VHS of digitaal toe wil sturen, zou ik je zeer dankbaar zijn! Neem alsjeblieft contact met mij op als je me kunt helpen.Duitsland

22 augustus - 7 november 1990, Bayerisches Fernsehen (regionaal)
11 maart - 31 maart 1993, Das Erste (ARD) (nationaal)
Bayerisches Fernsehen logo
ARD Das Erste logo
3sat logo
KIKA logo
SuperRTL logo
Die 6 Bartons logo
Duitsland was gek op The Bartons, of Die 6 Bartons zoals de serie daar bekend was. De volledige serie werd ongeveer iedere twee tot drie jaar herhaald tussen 1990 en 2000, op verschillende TV-zenders, zowel publiek als commercieel. In totaal is de gehele serie acht keer uitgezonden (waarbij ik de herhalingen op KiKa niet meetel), zes keer daarvan op een nationale zender.

Bayerisches Fernsehen zond de serie als eerste uit, in 1990, maar dat is een regionale zender voor Beieren ("Bayern"). De eerste nationale uitzending was in 1993 door de ARD ("Das Erste").

Voor zover ik weet, was Super RTL de laatste zender die de serie uitzond in Europa (misschien zelfs wereldwijd), waarbij de laatste aflevering in november 2000 werd uitgezonden.

Dat is dus bijna dertien jaar(!) na het debuut van de serie in Australië. Laat dat maar even bezinken.

Alle Duitse zenders waarop Die 6 Bartons te zien is geweest, zijn door heel Europa gratis te ontvangen via satelliet. Dus andere landen in het Duitse taalgebied kijken ook naar die zenders, en ook inwoners van landen waar Duits vaak een tweede of derde taal is (België, Denemarken, Italië, Nederland, Polen) keken mee. Hierdoor had de Duitse nasynchronisatie van The Bartons een veel bredere dekking dan de ongeveer 80 miljoen inwoner die Duitsland destijds had.

In Duitsland is het gebruikelijk dat anderstalige programma's in het Duits worden nagesynchroniseerd. Dit betekent niet alleen dat alle personages opeens Duits spreken, maar ook dat de titel wordt aangepast (naar Die 6 Bartons zoals eerder genoemd). De afleveringen kregen ook Duitse titels, die niet altijd een directe vertaling uit het Engels zijn. Een Engelstalig geluidsspoor was niet beschikbaar tijdens de uitzendingen.

De Duitse nasynchronisatie werd gedaan door VOX Synchron Filmvertonung GmbH in München, Duitsland. Marika von Radvanyi, mede-eigenaar van dat bedrijf samen met haar man, was de regisseur van de nasynchronisatie én schreef de Duitse vertaling. Elly Barton werd ingesproken door stemactrice Stephanie Kellner.

Hieronder zie je een overzicht van alle uitzendingen op Duitse zenders die bij mij bekend zijn. Nota bene: als deze tabel er vreemd of onleesbaar uitziet op je smartphone, draai je telefoon dan op zijn kant.

Uitzendingen op Duitse zenders

Periode
Zender
22 augustus 1990 - 7 november 1990
Iedere woensdag
Bayerisches Fernsehen (BFS)
11 maart 1993 - 31 maart 1993
Iedere maandag tot en met donderdag
Das Erste (ARD)
10 juli 1995 - 25 september 1995
Iedere maandag
3Sat
16 september 1997 - ?? 1997
Iedere dinsdag als onderdeel van het kinderprogramma Schlawiner Platz
Bayerisches Fernsehen (BFS)
5 maart 1998 - 26 maart 1998
Iedere werkdag/alle afleveringen werden de volgende werkdag herhaald, en vormden een blok van een uur met de nieuwe aflevering voor die werkdag
KinderKanal (KiKa)
24 november 1998 - 9 december 1998
Iedere werkdag
Super RTL
19 april 2000 - 9 mei 2000
Iedere dinsdag tot en met vrijdag
Super RTL
6 november 2000 - 21 november 2000
Iedere dinsdag tot en met vrijdag
Super RTL
Het Duitse uitzendschema is gebaseerd van deze site en uit TV-magazines en oude kranten
Als iemand een fragment of aflevering in het Duits heeft, laat het me dan weten. Ik zou graag een clip in het Duits op deze site willen plaatsen.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor nasynchronisaties in andere talen.
Hallo liebe Deutsche Bartonsfans! Bitte, möchtest du mir anschreiben wenn Sie ein oder einigen "Die 6 Bartons" folgen in die Deutsche sprache auf VHS cassette hat? Ich brauche echt nicht alle Folgen in der Reihe, nur eine oder einigen. Digitale dateien sind naturlich noch besser! Ich spreche Deutsch und kann auch auf Deutsch lesen und schreiben, gar kein problem. Gruße von einem Ihrer Höllandischen nachbarn! :)

Bekijk inhoud van YouTube.com
Wees je ervan bewust dat YouTube een externe service is en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl valt. Lees alsjeblieft het privacybeleid van Youtube om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheert en opslaat.

Opening sequence Of Schlawiner Platz; one of the programmes that broadcast Die 6 Bartons in Germany (on the local station for the state of Bavaria in this case):Zwitserland

21 juni 1993 - 06 juli 1993, TSR (Franstalige nasynchronisatie)
10 juli 1995 - 25 september 1995, 3SAT (Duitstalige nasynchronisatie)
TSR Logo


3sat logo
Zwitserland heeft een opvallend televisielandschap. Er worden drie talen gesproken in het land en iedere taal heeft zijn eigen kleine televisiemarkt, met publieke en commerciële zenders.

Duits sprekende Zwitsers keken Die 6 Bartons op dezelfde dag als Duitsers en Oostenrijkers op de zender 3Sat. Dat was op iedere maandag van 10 juli tot en met 25 september 1995.

Echter, in de praktijk kijken veel Duitssprekende Zwitsers naar Duitse TV-zenders via de satelliet, dus ze konden in theorie al The Bartons kijken vanaf 1990 en tot en met 2000.

Frans sprekende Zwitsers konden Les Bartons* "officieel" al een paar jaar eerder kijken, op Télévision Suisse Romande (TSR) in 1993. Ik weet niet zeker of dit dezelfde versie is als in Frankrijk en Canada is uitgezonden, maar dat klinkt aannemelijk.

De Franstalige nasynchonisatie werd iedere werkdag o m17:25u uitgezonden op TSR1, gedurende twee-en-een-halve week, voorafgaand aan een aflevering van Beverly Hills 90210 (dat, trouwens, Berverly Hills heet in het Frans). Ik durf te wedden dat die series een fraai contrast gaven.

Alle afleveringen zijn uitgezonden, maar ik weet niet zeker of de serie ooit is herhaald. Ik kon ook niet vinden of het Italiaans sprekende deel van Zweitserland ook een versie van The Bartons kon zien.

Weet jij meer? Laat het me weten!

*De Franse titel van de serie wordt soms als Les Barton en soms als Les Bartons weergegeven, afhankelijk van de geraadpleegde bron.


Canada

9 september 1989 - 2 december 1989, Radio-Canada Télévision
CBC Logo

Tot dusver is de enige bevestigde uitzending van de serie in Noord-Amerika die in het Franstalige deel van Canada geweest.


Radio-Canada Télévision (RCT) zond de serie uit als deel van haar kinderprogramma Matinee, iedere zaterdagochtend om 10:30u, vanaf 9 september 1989. Door het tijdsverschil met de westkust van Canada werd het daar om 7:30 in de ochtend uitgezonden.

Het ziet er naar uit dat er slechts tien afleveringen zijn uitgezonden. Helaas vermeldt geen enkele van de door mij geraadpleegde bronnen afleveringtitels of samenvattingen, dus ik kan alleen maar raden welke afleveringen niet zijn uitgezonden.

De titel van de serie werd in Canada vertaald naar Les Barton*. Hoewel ik geen clips van deze versie heb, is mij wel veteld dat RCT over het algemeen nasynchronisaties bedoeld voor de Europese Franse markt gebruikt. Ik neem daarom aan dat dit dezelfde versie is als in Frankrijk werd uitgezonden.


Dans la petite ville de Banskiawood, en Australie, la jeune Elly Barton ne passe jamais inapercue.
Programme description for Les Barton in a few Canadian newspaper TV listings


De serie werd herhaald vanaf 1 mei 1992 (iedere dinsdag en donderdag om 16:00u op CBC) en nogmaals vanaf augustus 1993 (iedere woensdag om 16:30u, ook weer op CBC). Ik heb helaas geen complete uitzendschema's voor die jaren ,dus ik weet niet of alle afleveringen zijn uitgezonden.

Weet je meer? Laat het me weten!

*De Franse titel van de serie wordt soms als Les Barton en soms als Les Bartons weergegeven, afhankelijk van de geraadpleegde bron.


Spanje

Zomer 1990, Antena 3
Antena 3 logo
Antena 3, de eerste commerciële TV-zender in Spanje, in Nederland bekend van de hitseries La Casa Del Papal en Vis-a-Vis, zond de serie uit in de zomer van 1990. De titel werd vertaald naar Los Barton. Het geluidsspoor werd in het Spaans nagesynchroniseerd.

De serie was iedere zondagochtend te zien als onderdeel van het kinderprogramma La guardería ("De Kinderopvang"). Dat blok werd uitgezonden tussen 9:30 en 11:30; ik weet niet precies hoe laat Los Barton precies werd uitgezonden binnen dat blok.

Behalve van drie afleveringen, allen uitgezonden in juli 1990, weet ik geen uitzenddata. Doordat er geen afleveringtitels of samenvattingen werden opgenomen in TV-gidsen, weet ik niet precies wat het tijdsframe van de uitzendingen was.

Volgens deze site is de serie vanaf 10 november 1993 nog eens herhaald door Antena 3.

Weet je meer? Laat het me weten!

Bekijk inhoud van YouTube.com
Wees je ervan bewust dat YouTube een externe service is en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl valt. Lees alsjeblieft het privacybeleid van Youtube om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheert en opslaat.

Antena 3 "La Guardería" continuity, sadly without any Bartons footage:Oostenrijk

10 july 1995 - 25 september 1995, 3SAT
3sat logo
Omdat Oostenrijk één van de drie landen is waar satellietzender 3Sat zich op richt, konden Oostenrijkers Die 6 Bartons zien tussen 10 juli and 25 september 1995.


ik weet niet zeker of de serie ook op ander Oostenrijkse TV-zenders te zien is geweest.


Echter, in de praktijk kijken veel Oostenrijkers naar Duitse TV-zenders via de satelliet, dus ze konden in theorie al The Bartons kijken vanaf 1990 en tot en met 2000.


Samoa

Details onbekend
Stacks Image 423
Ik weet zeker dat The Bartons op de Samoaanse televisie is uitgezonden. Ik kan echter niets vinden in online beschikbare archieven. Het enige tastbare bewijs dat ik heb, is dat Rosemary Smith (Anita) uitbetalingen voor de vergoeding van naburige rechten kreeg voor uitzendingen in Samoa.

Tot 2003 werd Samoa bediend door de televisiezender Televise Samoa. in dat jaar werd de zender door een wetswijziging vervangen door de Samoan Broadcasting Corporation (SBC). Ik weet dus vrij zeker dat het Televise Samoa was die de Bartons uitzond en niet de SBC.

Ik ben er niet in geslaagd om historische uitzendschema's te vinden voor Televise Samoa. Samoaanse kranten lijken helaas niet over online archieven te beschikken.

Volgens één online bron schijnt Televise Samoa programma's van de ABC, NZTV en de BBC te hebben uitgezonden (in het Engels), aangevuld met lokale producties in zowel het Engels als het Samoaans.

Ik heb geen idee wanneer de Bartons precies op televisie waren en of alle afleveringen zijn uitgezonden. Ik durf wel aan te nemen dat de afleveringen in het Engels zijn uitgezonden.

Weet jij meer? Laat het me weten!


Andere landen

Ik weet zeker dat de serie ook aan Frankrijk en Israël is verkocht en ik heb sterke aanwijzingen dat de serie ook aan een Belgische zender is verkocht (mogelijk een Franstalige zender in Wallonië), maar ik ben tot op heden niet in staat geweest om daarvan uitzendschema's of ander bewijs van te vinden.

Ik weet ook zeker dat de Franstalige versie van de serie ver over de wereld reikte, over heel Europa en noordelijk Afrika, via satelliet. Ik heb e-mails ontvangen van Bartons-fans uit landen als Algerije.

Het is zeker mogelijk dat er nog andere landen waren waar de serie te zien was en waar ik nog niets van weet. Nieuw Zeeland klinkt mij als een logische kandidaat in de oren voor Australische televisieseries, maar daar heb ik nog geen bewijs van gevonden.

Heb jij meer informatie over uitzendingen in jouw land (die ik kan vaststellen)? Laat het me weten!

 

Comments

Ben jij de eerste die een opmerking plaatst?
0 / 1000© 2020 - 2022 Erwin Leerentveld.
Alle rechten voorbehouden.
Inhoud die niet door mij is gecreëerd is gebruikt met toestemming van de rechthebbende of onder de auteurswetclausules die collectief bekend staan als "citaatrecht". Zie de Juridische disclaimer pagina (link hieronder) voor volledige copyright erkenningen. Deze site is geenszins gerelateerd aan of onderschreven door de Australian Broadcasting Corporation.
Juridische disclaimer Privacybeleid Privacyinstellingen Newsletter

Bartonsontheweb.nl gebruikt essentiële cookies en vergelijkbare technieken om ervoor te zorgen dat de website correct wordt weergegeven. Klik op de Privacyvoorkeuren-knop hieronder om te zien welke opties er zijn. Lees het privacybeleid voor meer informatie.