Stacks Image 1280
Er is heel veel te vertellen over Bartons, maar niet alles is 'groot' genoeg om een eigen pagina te krijgen. En er zijn ook erg veel wetenswaardigheden. Deze trivia-pagina bevat daarom beide soorten feitjes.

De meeste anekdotes zijn van Olivia, Rosemary en Jocelyn met mijn eigen observaties en onderzoek in de mix voor het totaalplaatje.

Veel plezier!


Olivia Harkin Bartons opening credits

Olivia's trui

Screenshot gedigitaliseerd door mij onder citaatrecht

Wiens wol?
De gebreide trui die Olivia aanheeft in de begingeneriek, is niet afkomstig uit de kledingvoorraad van ABC. Olivia bracht de trui van thuis mee omdat het nogal koud was op die opnamedag.

Elf in een dozijn
In de VK konden kijkers aanzienlijk minder lang genieten van de Bartons dan in de rest van de wereld. De aflevering Suspected is daar namelijk nooit uitgezonden, ook niet tijdens de herhaling van de serie. Hierdoor hebben Britse kijkers dus maar elf van de twaalf afleveringen kunnen zien. De BBC heeft de aflevering waarschijnlijk niet uitgezonden vanwege het gebruik van het woord 'poofter', dat erg lijkt op (en dezelfde betekenis heeft als) als het Britse scheldwoord "poof". Dat scheldwoord staat op de lijst van woorden die pas na 21:00u 's-avonds in programma's mogen voorkomen(de zogenaamde watershed). Bartons werd in de VK echter in de middag uitgezonden.

Het is erg jammer dat Suspected hierdoor niet is uitgezonden, want de aflevering is erg goed en de verhaallijn van Paul kan een echte eyeopener zijn voor sommige kinderen. En net als andere aspecten die Bartons zo'n unieke jeugdserie maken, is het ongebreidelde gebruik van een grof scheldwoord door de kinderen (zelfs de jonge Douglas) stiekem gewoon erg realistisch: kinderen praten nu eenmaal zo als hun ouders er niet bij zijn.

Is het laten vallen van een aflevering om deze reden dan te rechtvaardigen als bescherming van de jeugdige kijkers? Of is het naïef om te denken dat kinderen niet zo praten als in deze aflevering? Zou de angst voor brieven van boze ouders de reden zijn?

Bediscussieer het in de comments =)


Percentagenijd
Ik vraag me af hoeveel Britse fans er door het lezen van bovenstaand feitje er nu achter komen dat er nog 8,33% meer Bartons in de wereld is om te ontdekken. Ik benijd ze wel hoor; voor de rest van ons is er precies 0% Bartons over om ons op te verheugen.

Petitietijd
In Nederland werd Bartons al vrij snel na de oorspronkelijke uitzending herhaald; slechts drie maanden na de eerste uitzending om precies te zijn. De grote hoeveelheid brieven die Telekids ontving na het stoppen van Bartons is hiervoor de reden. Het was niet eens een georganiseerde brievencampagne; er waren nu eenmaal veel kinderen (waaronder ik) die erg verdrietig waren dat de serie maar zo kort duurde en vroegen of er meer afleveringen zouden komen of dat de serie misschien herhaald kon worden.

Irene Moors, destijds presentatrice van Telekids, gaf in de wekelijkse vrijdagmiddagbrievenrubriek als reactie op de brieven aan dat de serie nog één keer herhaald ging worden. En RTL4 hield zich aan hun woord: de serie werd herhaald in de zomer van 1991.

Primetime Elly
Niet alleen herhaalde RTL4 de serie; ze deed dat ook nog eens op primetime. Nou ja, aan het begin van het primetimeblok op de zaterdagvooravond dan. Bartons verving Full House op het vaste tijdstip van die serie, en dat de hele zomer lang. Omdat de BBC ook bezig was met een herhaling van Bartons, was dit dus een tijd waarin fans maar liefst de hele zomer lang, twee ker per week, konden genieten van de afleveringen. Those were the times!

Herhalingsrecord
Zonder twijfel is Duitsland het land dat het meeste gek is op de Bartons. Ten minste, als het aantal keer dat de serie in een land herhaald is daar een goed ijkpunt voor is. Niet minder dan zeven keer is de serie herhaald, en dan tel ik niet eens de keren mee dat afleveringen de volgende dag herhaald werden. Zes van die herhalingen gebeurde op nationale zenders, zowel publieke omroepen als commerciële.

Laatste linie
Duitsland heeft nóg een Bartons-record in de boeken staan: voor zover ik heb weten te achterhalen, is de serie voor het laatst, wereldwijd gezien, op TV geweest op een Duitse zender. Dat was op Super RTL op 21 november 2000, oftewel bijna dertien jaar nadat de serie voor het eerst te zien was in Australië.

Das Buch
Dat de serie in Duitsland zo populair was, is waarschijnlijk ook de reden dat je de Duitstalige editie van het boek nog nieuw en geseald kunt kopen tot de dag van vandaag (oktober 2020).

Silly Auntie
Als je bovenstaande feiten over Nederland en Duitsland vergelijkt met het lot van de serie in Australië zelf, waar het maar één keer werd uitgezonden en nooit herhaald, dan komt dat laatste erg vreemd over. Iemand bij de ABC heeft een slechte beslissing genomen.

Uitwisselingsstudent
Toen Olivia in 1992 als uitwisselingsstudent een tijdje in Denemarken woonde, werd haar verteld dat Bartons nog steeds op TV was in Europa. Dat vond ze moeilijk te geloven, maar inmiddels weet ze dat die stelling helemaal juist was.

Echte meisjes
De meisjes die de "Girl Guides" (scouting) speelden in Beautiful Beetroot, zijn echte scouts. Het is de 2nd Glen Waverley Guide Company van de Glen Waverley Girl Guides, en ze zijn misschien wel de meest beroemde Girl Guides ter wereld (en weten dat zelf waarschijnlijk niet eens).

Legaal gezien juist
Over Beautiful Beetroot gesproken: nadat ze de sigaretten vinden, noemt Elly op welke Guide Laws (scoutwetten) er door Vivienne zijn overtreden ("1, 2, 4, 5 ("Definitely 5, that poor frog", voegt Anita nog toe), and most likely No. 8 as well").

Uiteraard heb ik dat gecheckt en Elly heeft gelijk: volgens de Australian Guide Laws die golden in 1987, heeft Vivienne precies die wetten overtreden.

De negende wet die door Vivienne wordt aangehaald als reden voor het in beslag nemen van alle mooie spullen van de meiden, bestond echt en luidde precies zoals Shelley het opleest aan Elly en Anita. Uiteraard wordt de wet hier wel buiten context geplaatst: hij is niet bedoeld waarvoor Vivienne hem gebruikt.

Haat/liefdeverhouding
Nog wat meer Beautiful Beetroot: hoewel Elly een hekel heeft aan de barrakken waar het kamp plaatsvindt, heeft Olivia dat in het echt niet. Het is namelijk dezelfde plek die haar school ieder jaar boekte voor het muziekkamp. Dus hoewel Elly de stapelbedden en slaapzalen verafschuwt, heeft Olivia er juist mooie herinneringen aan.

Beautiful Barracks
Die barrakken zijn trouwens in het echt de slaapzalen in het hoofdgebouw van het YMCA Mt Evelyn Recreation Camp. Het gebouw bestaat nog steeds (2021), maar is wel flink verbouwd door de jaren heen. Zo is de begane grond uitgebouwd.

Je kunt beelden van het gebouw toen en nu vergelijken op de Filmlocaties-pagina.

Nog een haat/liefdeverhouding
Weet je waar Elly nog meer genoeg van heeft in Beautiful Beetroot? Vivienne's irritante hulpje; Shelley! Maar ook hier geldt: Olivia heeft zeker geen hekel aan haar, want ze wordt gespeeld door haar beste vriendin Andree van Schaik. Olivia was erg blij dat ze haar beste vriendin weer zou zien (na maanden niet op school te zijn geweest in verband met de opnames). Ze miste haar vriendinnen heel erg.

Dit was trouwens niet de eerste keer dat Andree en Olivia samen voor de camera stonden; Andree speelde ook mee in de Kaboodle-aflevering waarin Olivia de hoofdrol had.

De tijd vloog voorbij
Eén laatste Beautiful Beetroot-feitje? In het boek staat vermeld hoe lang Elly bij de scouting was: drie weken. In de aflevering lijkt het veel korter. De tijd vliegt ook als je het niet naar je zin hebt, blijkbaar.

Ongeschikt
In The Barton League of Bird Lovers moet Yvonne uit een boek lezen. Elly denkt dat het boek over adelaars gaat, omdat de titel The Eagle Has Landed is. Dat boek, geschreven door Jack Higgins, is echter een thriller die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Absoluut niet geschikt voor een zevenjarige dus.

Later in diezelfde aflevering gebruiken Elly en Anita een ander boek om de "eggs" te ontgroenen door er vragen over vogels uit te stellen. Dat boek is A Field Guide to the Birds of Australia, geschreven door Graham Pizzey en uitgegeven in 1980 (met dank aan mede-Bartons-fan Boubekeur uit Algerije voor het identificeren van het boek!).

Stacks Image 1143

The Eagle Has Landed by Jack Higgins. There are several editions and prints of this book, but this is the print used on The Barton League of Bird Lovers

The ISBN for this exact edition is unknown (to me), but the book is available with a different cover under ISBN 9780553205411

Picture source unknown, used under fair use/citaatrecht.


Stacks Image 1149

A Field Guide to the Birds of Australia by Graham Pizzey, 1980 first edition. As used by Elly on The Bartons League of Bird Lovers.

ISBN for this edition: 0691082774

Picture by of OpenLibrary.org, used under fair use/citaatrecht. Source.


A…boot…the…au…th…or
Over Yvonne's leesvaardigheidsniveau gesproken: haar actrice Pippa Smith kon al prima lezen en moest dus doen alsof ze er moeite mee had. Pippa en haar ouders hebben de scene geoefend op de avond voor de opnames. Lees meer in het interview met Rosemary Smith.

Hills hoist
In het Bartons boek kom je de term "Hills hoist" veel tegen. De term wordt ook in de serie gebruikt; het is het apparaat in de achtertuin waaraan de "eggs" moeten hangen tijdens hun ontgroening. Het is dus de Australische benaming voor een droogmolen. Hills is het bedrijf dat die dingen heeft uitgevonden en komt uit Australië. De naam is daar synoniem voor een droogmolen. Zoals Luxaflex dat hier is voor zonwering en Google voor een zoekpagina, zeg maar.

Hills bestaat nog steeds. Oh, de Hills hoist op de foto is die van mijn goede vriendin Toni uit Australië. Het is een echte, originele Hills hoist.

De Hills hoist lijkt wel een nationaal icoon in Australië. Tijdens mijn onderzoek voor deze site kwam ik gedichten, documentaires en zelfs familiefoto's van gezinnen onder een Hills hoist (is dat een ding in Australië? Ik snap dat schaduw soms schaars is daar, maar er moet een betere manier zijn…. toch? :))

In mijn beleving lijken ze niet stevig genoeg om er kinderen aan te hangen tijdens vogelclubontgroeningen, maar volgens dit artikel van de ABC was een Hills hoist het enige dat nog overeind stond nadat cycloon Tracy tijdens kerstmis 1974 een huis in de stad Darwin verwoeste. Dus tja, bij nader inzien kunnen die dingen waarschijnlijk wel een paar hangende kinderen aan.
Toni

De originele Hills droogmolen van mijn goede vriendin Toni uit Australië. Exclusief voor deze website gefotografeerd.

Foto met dank aan Toni.


Crossed Kelly
Jocelyn en Frankie J. Holden kenden elkaar al vóór de Bartons en de Bartons-film: Frankie speelde mee in Kelly's Crossing; een serie die uiteindelijk nooit op TV is uitgezonden.13 Jocelyn schreef de "series bible" en Frankie werd gecast in de pilotaflevering (de enige aflevering die uiteindelijk is opgenomen).

Type casted
Frankie J. Holden is de enige acteur uit de Bartons-film die zijn rol herhaalde in de TV-serie. Blijkbaar is hij echt de perfecte Robert Barton!

Stacks Image 1438
Stacks Image 1435
Linker foto: Frankie J. Holden als Robert Barton. Screenshot uit de afleveringThe Siege of Barton's Bathroom, gedigitaliseerd door mij onder citaatrecht
Rechter foto: Frankie J. Holden als Robert Barton. Screenshot uit de film The Siege of Bartons' Bathroom, image credit: ACMI, gebruikt onder citaatrecht

Image
Image
Linker foto: Robert Essex als Mr Jensen en Frankie J. Holden als Robert Barton. Screenshot uit de aflevering The Siege of Bartons' Bathroom, door mij gedigitaliseerd onder citaatrecht
Rechter foto: Max Phipps als Mr Jensen en Frankie J. Holden als Robert Barton. Screenshot uit de film The Siege of Barton's Bathroom, image credit: ACMI, gebruikt onder citaatrecht

De andere Elly
Nu we de film hebben genoemd, kunnen we natuurlijk niet om die andere Elly Barton heen. De volgende keer dat je Neighbours kijkt, kijk dan eens goed naar het personage Terese Willis. Haar actrice, Rebekah Elmaloglou, speelde Elly in de film toen ze ongeveer 12 jaar oud was.

Image
Image
Linker foto: Olivia Harkin als Elly Barton. Screenshot uit de aflevering The Siege of Bartons' Bathroom, door mij gedigitaliseerd onder citaatrecht
Rechter foto: Rebekah Elmaloglou als Elly Barton. Screenshot uit de film The Siege of Barton's Bathroom, image credit: ACMI, gebruikt onder citaatrecht

Als je alleen maar de TV-versie van Elly kent, is het een rare gedachte dat er nog een Elly is.

Beide Elly's hebben eigenschappen gemeen, maar verschillen ook van elkaar (niet alleen in uiterlijk). Op de filmpagina's lees je alles over de verschillen tussen de Elly's (en andere verschillen tussen de film en de aflevering met dezelfde verhaallijn en ook de verschillen in de andere personages).

Noch eine Elly
Nu we toch bezig zijn, kunnen we net zo goed nog een andere Elly benoemen: Stephanie Kellner was de stem van Elly in de Duitse nasynchronisatie.

Stacks Image 1340

Hercule "Elly" Barton uit de Japanse 'visual novel' Tantei Opera Milky Holmes'.

Picture courtesy of the Milky Homes Fandom page.
Image licenced under
CC-BY-SA

別のエリー・バートン
Als je "Elly Barton" invult in Google's zoekbalk, dan kom je een ander fictief personage met die naam tegen: Hercule "Elly" Barton is een personage uit de Japanse serie "Tantei Opera Mike Holmes".

Dat is een tekenfilmserie, een bioscoopfilm, een videogame en een kaartspel (oftewel een "media franchise", zoals de fans het omschrijven). Lees er meer over op deze fan site.

Ik heb het nog nooit gezien/gespeeld/gelezen (het klinkt niet als iets dat ik leuk zou vinden namelijk), dus ik heb geen idee of dit een homage is aan "onze" Elly Barton of gewoon toeval.

Zeermeerminofmeer
Miranda, het meisje waar Anthony wel in geïnteresseerd is in Bartons on the Beach, zegt een zeemeermin te zijn. Actrice Rachel Friend, die Miranda speelt, zou een jaar later een "echte" zeemeermin spelen in een aflevering van Round the Twist.

Meermeerminnen
Of, beter gezegd, meermensen in dit geval. Jocelyn Moorhouse vertelde mij dat ze ooit bezig was met een kinderboek over een jongen die "meermensen" ontdekt in de plaatselijke grindgaten. Ze heeft het boek nooit afgemaakt omdat ze zwanger werd, maar ze overweegt het boek nog eens af te schrijven.

Uiteraard lees je dan hier alles over dat boek!

True Blue Jurkje
Het blauwe jurkje dat Elly onder haar bed heeft verstopt in Musical Rooms is hetzelfde jurkje dat ze zichzelf dwingt te dragen in Suspected.

True Blue Ballad
Ik begreep als kind helemaal niets van het nummer True Blue, dat door Lee en Douglas wordt gezongen in Bartons on the Beach. Pas toen ik later wat Australische vrienden kreeg, die het me uitlegden, begreep ik waar het nummer over gaat.

Het origineel is van de Australische countryzanger John Williamson en staat op Youtube:

Bekijk inhoud van YouTube.com
Wees je ervan bewust dat YouTube een externe service is en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl valt. Lees alsjeblieft het privacybeleid van Youtube om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheert en opslaat.

What's in a name?
Jocelyn Moorhouse leefde met drie huisgenoten in één huis tijdens haar studie. Die huisgenoten heetten Douglas, Anthony en Paul en als grapje heeft ze de broers van Elly naar hen vernoemd. Ze is later overigens getrouwd met die Paul, die we tegenwoordig beter kennen als PJ Hogan.

Actual Anita
Jocelyn heeft nog meer inspiratie gehaald uit haar vriendenkring toen ze personages moest bedenken voor Bartons. Zo had ze een roodharige vriendin die Anita heet, dus Elly kreeg er ook één. De echte Anita is tegenwoordig topkok. Lees meer over de inspiratiebronnen van Jocelyn in het interview dat ik met haar heb gehouden in 2020.

Actual sisters
Over (Elly's) Anita gesproken: haar jongere zusje Yvonne wordt, zoals vermeld, gespeeld door Pippa Smith; en dat is in het echt weer een zusje van Rosemary Smith, die Anita speelt.

Stacks Image 545

Pippa en Rosemary Smith


Foto gedoneerd door Rosemary Smith. Uit haar privécollectie.

Strak pak!
Sommige scenes moesten opnieuw opgenomen worden. Ook waren er af en toe extra shots nodig. Helaas moesten die heropnames wachten totdat alle andere afleveringen opgenomen waren (het schema was nu eenmaal erg krap).

Ook voor Half-time en Bartons on the Beach waren nieuwe shots nodig. En dit was een probleem; de kinderen waren in de tussenliggende maanden zo gegroeid dat ze nauwelijks nog in hun sportpakken en zwempakken pasten.

Op de Productiedetails-pagina vindt je een voorbeeld van het opnameschema. Dat is een versie die weliswaar al verouderd was op het moment dat hij werd uitgedeeld, maar je kunt wel zien hoe strak de planning was. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het schema niet gehaald werd: er was uitloop van een maand.

Best bewaarde geheim
Andrew Best werkte bijna veertig jaar in de Ripponlea Studios (waar de binnenscenes voor Bartons zijn opgenomen). Hij is de onofficiële historicus (abc.net.au) van het complex.

Als Andrew's naam je bekend in de oren klinkt, dan komt dat vast door de aftiteling van Bartons: hij is daarop vermeld als verantwoordelijke voor "Action Props" en als "Staging Assistant" bij de meeste afleveringen.

Huis te koop
Sinds 2018 probeert ABC hun voormalige Ripponlea-studiocomplex te verkopen. Ian 'Molly' Meldrum, de voormalige presentator van de Australische versie van het muziekprogramma Countdown, runt een petitie om het complex te redden. Als iemand toevallig €27 miljoen heeft liggen, dan kopen we samen het complex en maken er een Bartons-museum van! (OK, OK; we verhuren wel een stukje voor een Countdown-museum).

Studio Safari
Andrew heeft een verslaggever van The Age rond de studio geleid in 2016, toen het complex 50 jaar bestond en nog volop in gebruik was. Je kunt hieronder een videoreportage van die rondleiding, met Andrew, bekijken:

Bekijk inhoud van The Age
Wees je ervan bewust dat The Age een externe service is en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl valt. Lees alsjeblieft het privacybeleid van The Age om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheert en opslaat.

Descriptions Discrepancies
Als een acteur wordt gecast, dan ontvangt hij of zij doorgaans een personageprofiel: een overzicht van karaktereigenschappen die de schrijver heeft bedacht over het personage, waar de acteur dan zijn of haar interpretatie op los kan laten.

Deze profielen worden vroeg in de productie opgesteld en kunnen nog wel eens wijzigen naarmate de opnamedatums naderen. Ook worden niet alle aspecten uit de profielen verwerkt in de verhaallijnen.

Hieronder zijn wat leuke wetenswaardigheden uit de personageprofielen die afwijken van, of niet voorkomen in wat je op het scherm ziet in Bartons.

 • Clare's personage heette oorspronkelijk Marjorie. Ik weet niet waarom de naam werd aangepast;
 • De reden waarom Clare zo gek is van de brandweer, is omdat ze als kind uit een brandend huis is gered door een brandweerman. Ze droomt ervan om ooit eens een spannende thriller te schrijven over de brandweer;
 • Robert heeft een hekel aan boogschieten en aan het muziekprogramma Countdown, en is de manager van de plaatselijke K-Mart. In de uiteindelijke scripts is zijn beroep assistent manager in een bank;
 • Elly's lievelingsdier is de Tasmaanse Duivel (en niet die van de Looney Toons), gevolgd door katten;
 • Paul vindt het geweldig dat hij op school leert over de Tudor-periode in Engeland;
 • Anthony haat de TV-serie "Murder She Wrote"…;
 • … maar Elly is daar juist gek op;
 • Elly haat netbal. Ze is niet lang genoeg om het goed te kunnen spelen;
 • Douglas is gek op juf Turner, die piano speelt op school tijdens muziek- en dansles;
 • Anita McPherson wil een beroemd model worden, haat het TV-spelletje Wheel of Fortune (Rad van Fortuin) en is gek op jelly beans;
 • Skinner wil ooit een beroemd jazzmuzikant worden;
 • Mr Jensen's uiterlijk wordt omschreven als "beeld je in hoe Max Phipps eruit kan zien", wat refereert aan de acteur die Mr Jensen speelde in de Bartons-film;
 • Vince Capaletti haat de Duitse taal (Warum lieber Vince, warum!? Sie werden sehen, dass die deutsche Sprache eine schöne Seite hat, wenn jemand danach sucht!);
 • De Capaletti-jongens hebben ook een zus: de 17-jarige Rosa Capaletti, die zo nu en dan oppast bij de Bartons in huis.

McMac
Anita's achternaam wordt gespeld als McPherson en MacPherson in documenten en scripts. Ik hou het op McPherson op deze site, want zo wordt haar naam geschreven op de aftiteling (en in de meeste documenten).

Creatieve vormen van scheldwoorden
In het welkomstpakket zit een brief van producer Jenny Hooks over het werken met kinderen, gericht aan de volwassenen in de cast en crew. Ze noemt wat punten die van belang zijn en vraagt om te letten op roken en taalgebruik als de kinderen aanwezig zijn op de set: "perhaps moderate excessive smoking around them and maybe invent some novel forms of expletives so necessary on working on a film" (vrij vertaald: "misschien wat minder roken en, hoewel schelden zeker nodig is tijdens het werken aan een film, misschien wat creatieve vormen van scheldwoorden bedenken")

Stacks Image 398

Wadend door ijskoud water. Op de set van Bartons on the Beach


Foto gedoneerd door Rosemary Smith. Uit haar privécollectie.


Waden
In een scene in Bartons on the Beach moeten Paul en Anita door het water waden. Om die scene goed te kunnen filmen, waadde de crew met de acteurs mee. Maar waar de crew passende kleding aan had om in te waden; hadden Matt en Rosemary dat niet…

De camera had ook passende kleding aan: die was gemonteerd in een waterdichte glazen kist zodat hij niet beschadigd werd.

NCIS: Banksiawood
De aflevering The Great Billycart Aid Race is geschreven door Shane Brennan. Later in zijn leven werd Shane bekend als uitvoerend producent en "show runner" van de Amerikaanse dramaserie NCIS. Hij bedacht ook de spin-off van die serie: NCIS: Los Angeles.

Verloren zoon keert weder
Weliswaar nier als vader en zoon, maar Matt en zijn TV-vader Frankie J. Holden speelden wel samen in een paar afleveringen van A Place to Call Home in 2017. Matt had in vijf afleveringen een gastrol als het personage Ed Jarvis, die geen familie was van het personage dat Frankie speelde (Roy Briggs).

Doodle Day
Over Matt Day gesproken: hij was (is?) een behoorlijker doodler. Zo tekende hij op de kaften van de scripts van zijn medeacteurs tijdens de repetities. Hieronder zie je één van zijn kunstwerken.

Stacks Image 835

Het voorblad van het script voor Half-time, gevuld met met Matt Day's doodlekunstent. Matt hield van punkmuziek zo te zien!

Foto met dank aan Rosemary Smith


Dichter
Alan Lovett, die Mr Snoller speelt, is niet alleen acteur, maar ook dichter. Hij draagt zijn werk (en werk van anderen) voor in zijn theatershows in het Engels en Japans. Dat doet hij met zijn theatergezelschap Zoom Company in Australië, Canada, Japan, de VK en de VS.

In mei 2020 heeft hij in een livestream op seriouscomedy.com.au wat van zijn werk voorgedragen in het stuk Poems to Lockdown to. Hieronder zie je de videoaankondiging.

Een meer gedetailleerd profiel van Alan vindt je op de Cast-pagina.

Bekijk inhoud van YouTube.com
Wees je ervan bewust dat YouTube een externe service is en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl valt. Lees alsjeblieft het privacybeleid van Youtube om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheert en opslaat.

Mr Santa's red bag
Eén rol die Alan met liefde speelde, wordt door veel mensen uit Melbourne herinnerd. Van 1980 tot in de vroege jaren 2000 speelde Alan namelijk de officiële Kerstman in de stad.

Hier is een interview met Alan de Kerstman uit 2008, met dank aan Alan's eigen YouTube-kanaal:

Bekijk inhoud van YouTube.com
Wees je ervan bewust dat YouTube een externe service is en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl valt. Lees alsjeblieft het privacybeleid van Youtube om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheert en opslaat.

Exclusieve Snollers-verhaallijnen
Alle verhaallijnen waar de Snollers een (grote) rol in hebben, ontbreken in het boek. Er is één verhaallijn (de adaptatie van de aflevering Bye Bye Bartons) in het boek waar de Snollers een rol in zouden moeten hebben, maar precies dat stuk is weggelaten. Dat maakt de Snollers de enige "hoofdpersonages" die exclusief in de TV-serie voorkomen, want ook in de film komen ze niet voor.

De gedeeltelijke Billycart Aid Race
Jaren lang was de enige glimp van bewegend beeld uit Bartons een Youtube-filmpje van een oude VHS-opname van CBBC. Daarin was ook een stuk van de aflevering The Great Billycart Aid Race te zien is (en nee, ik was het niet degene het geüpload heeft). Dat is tegenwoordig gelukkig wel anders. Zo vind je op bartonsontheweb.nl clips uit alle afleveringen. Neem maar eens een kijkje in onze videorecorder.(Engelstalig)

Fake news
In The Great Billycart Aid Race leest Elly een krant en knipt daar een artikel over Bob Geldof uit. Dat is de editie van donderdag 21 mei 1987 van The Age, een echt bestaande krant uit de regio Melbourne. De krant is aangepast door de crew voor deze aflevering; op deze pagina(Engelstalig) lees je daar alles over.

Tijd-Ruimtecontinuüm

Die editie van de krant heeft trouwens nóg een link met C/o The Bartons: op pagina 47 staat een achtergrondartikel over de productie van de serie.03 Misschien was 21 mei 1987, zoals Doc Brown in Back to the Future II het zo mooi zegt, "a temporal junction point for the entire space-time continuum". Dat of de crew had een stapeltje van die kranten liggen omdat er een artikel over hun TV-serie in stond. Ik gok op dat laatste.

Stacks Image 6
Voorkant kaft, Britse druk, met Matt Day en Olivia Harkin.


Klik op de foto voor een grotere versie.

Foto gemaakt door mij.
Undercoverberichten
Zowel de Australische en de Britse versie van het boek hebben dezelfde foto met Paul en Elly op de kaft (of Matt en Olivia, afhankelijk hoe je het bekijkt).

Het duurde een paar jaar voordat het me opviel dat beiden de "pooftertest" uit Suspected aan het uitvoeren zijn: Paul kijkt naar zijn vingers en Elly heeft haar benen op de "verkeerde manier" gekruist.

Kleurenblind
Nog meer boekwetenswaardigheidjes: de foto op de voorkant van de Duitse editie van het boek (een foto van de cast op zeepkisten, genomen op de set van The Great Billycart Aid Race) is achteraf ingekleurd: Elly's blouse heeft op deze foto namelijk een geel met zwart schaakbordpatroon, terwijl in de aflevering zelf te zien is dat deze blouse een rood met zwart schaakbordpatroon heeft.

Dezelfde foto is ook op de achterkant van de Britse en Australische editie te vinden, maar dan in grijstinten.

Frankenford
De rode auto waar Robert in rijdt, is een Ford Falcon GL uit 1980. Het is echter een beetje een Frankenstein's Ford, aldus de bezoekers van de website Internet Movie Car Database (IMCDb.com); er zitten onderdelen op van andere uitvoeringen dan de GL. Je kon dus niet precies deze auto kopen bij de dealer in 1980.

De Ford Falcon is een automodel dat alleen in Australië te koop was (en ook daar geproduceerd werd). Het heeft wat uiterlijke overeenkomsten met de Ford Granada die in dezelfde periode geproduceerd en verkocht werd in Europa, maar in werkelijkheid delen de twee modellen alleen de koplampunits.

Als ik nu als een autogek klink moet ik je teleurstellen: deze informatie komt allemaal van Wikipedia en de al genoemde IMCDb.org. :)

Leeftijdsverschil
In het boek is Elly twaalf, bijna dertien. In de TV-serie is ze elf jaar oud (ze viert haar "elf-en-een-halfste" verjaardag in Musical Rooms). Elly's leeftijd in de serie klopt ongeveer met Olivia's leeftijd op dat moment, dus misschien was dat de afweging.

Boek-Elly komt er op de laatste pagina van het boek achter dat jongens best wel interessant zijn als ze per ongeluk vanuit haar boom ziet hoe Vince zich uitkleedt. TV-Elly heeft absoluut nog geen interesse in jongens als we haar in haar boom achterlaten in het laatste shot van de laatste aflevering.

Klein wereldje
Australië had ongeveer zestien miljoen inwoners in 1987. Dat is ongeveer evenveel als Nederland in die tijd had, en dus erg weinig gezien het formaat van het land. Dat zorgt er ook voor dat er een beperkte vijver aan acteertalent is om uit te vissen (ook weer vergelijkbaar met Nederland). Daardoor kom je acteurs uit Bartons tegen in veel Australische producties.

Blue Heelers en Prisoner komen het vaakst naar voren als je de acteerportfolio's van de cast van Bartons bekijkt. Frankie J. Holden, Jennifer Jarman-Walker, Maud Clark, Alan Lovett, Lesley Baker, Bob Ruggiero en Maureen Edwards hebben allemaal in één of beide series gespeeld. De Australische soapserie Neighbours staat op de tweede plaats, gevolgd door Phoenix (waar Olivia ook een gastrol in had).

Apostrofisch formaat
De eerste aflevering van de TV-serie en de film hebben hetzelfde plot en lijken ook dezelfde titel te hebben. Maar schijn bedriegt: de titel van de film is The Siege of Barton's Bathroom; die van de aflevering is The Siege of Bartons' Bathroom; een verschil dus van apostrofisch formaat.

Short, Sun, Soap
Max Phipps, Scott Bartle en Rebekah Elmaloglou speelden allemaal in de Australische soapserie E Street aan het eind van de jaren '80. Scott Bartle en Rebekah Elmaloglou speelden weer familieleden in de Touch the Sun film Princess Kate (1988).

Fourth brother, where art though?
In de film is Elly echt het middelste kind: ze heeft twee oudere broers en ook twee jongere broers (Douglas en Dominic). Het personage Dominic is in de TV-serie samengevoegd met dat van Douglas, zodat alleen een wat oudere Douglas overbleef. Ze heeft dus een vierde broer in de film die niet in de serie voorkomt.

Dominic werd gespeeld door Brendan Cowell, destijds tien jaar oud. Brendan is in Nederland vooral bekend van Game of Thrones.

Meer over de film, Dominic en andere verschillen tussen de film en de serie lees je hier.

 

Comments

Ben jij de eerste die een opmerking plaatst?
0 / 1000© 2020 - 2022 Erwin Leerentveld.
Alle rechten voorbehouden.
Inhoud die niet door mij is gecreëerd is gebruikt met toestemming van de rechthebbende of onder de auteurswetclausules die collectief bekend staan als "citaatrecht". Zie de Juridische disclaimer pagina (link hieronder) voor volledige copyright erkenningen. Deze site is geenszins gerelateerd aan of onderschreven door de Australian Broadcasting Corporation.
Juridische disclaimer Privacybeleid Privacyinstellingen Newsletter

Bartonsontheweb.nl gebruikt essentiële cookies en vergelijkbare technieken om ervoor te zorgen dat de website correct wordt weergegeven. Klik op de Privacyvoorkeuren-knop hieronder om te zien welke opties er zijn. Lees het privacybeleid voor meer informatie.