Stacks Image 23
Stacks Image 507
Het kunnen bekijken van The Siege of Barton's Bathroom is nogal een uitdaging; voor mensen buiten Australië zelfs zeer kostbaar.

Voor iedereen in Australië lees je hieronder hoe je de film kunt zien. Voor mensen buiten het land geldt dat ze eerst een vliegticket richting Australië moeten boeken.

Ik leg het even uit.Stacks Image 7707
ACMI!
Volgens hun website staat ACMI nergens voor; het is een woord. Maar het stond ooit voor Australian Center for the Moving Image. En dat moet je toch wel een idee geven waar we het hier over hebben.

Inderdaad; het is een museum. Het is gevestigd in een enorm pand in het centrum van Melbourne en heeft als doel het behouden, restaureren en vertonen van films, TV-programma's, videogames en kunstzinnig bewegend beeld.

Kluis

ACMI heeft een enorme collectie films, variërend van heel erg oude films tot redelijk nieuwe. Een selectie daarvan wordt vertoond in één van de bioscoopzalen die het museum rijk is of kan individueel bekeken worden (zie Bring your own cinema hieronder). Maar niet alles is zomaar te zien. Sommige films liggen in de kluis, te wachten tot ze gerestaureerd en gedigitaliseerd worden, maar niet beschikbaar voor het publiek.

Onder bepaalde voorwaarden mag een persoon wel een film uit de kluis bekijken. Dat moet vooraf aangevraagd worden, kost geld en het mag alleen als je de film wil zien voor studie.

The Siege of Barton's Bathroom was ook zo'n kluisfilm. Maar dat veranderde eind 2021: ACMI restaureerde en digitaliseerde hun exemplaar van de 16mm kleurenfilm. De digitale kopie slijt niet, en de originele 16mm film ligt veilig in de kluis voor het nageslacht.

De digitale kopie kan door alle bezoekers van het museum worden bekeken. Hoera!

Bring your own cinema
Ja, je las het goed. Je zal het museum moeten bezoeken om de film te kunnen zien.

Je gaat het gebouw binnen (toegang is gratis) en logt met je eigen smartphone, tablet of laptop in op het wifinetwerk van het museum.Vervolgens bezoek je de website van het museum en kun je de Siege streamen (samen met de rest van ACMI's catalogus natuurlijk).

Dit is geweldig als je toevallig in Melbourne bent of er woont. Maar omdat die website echt alleen maar werkt via hun wifinetwerk, kunnen internationale fans de film dus niet vanuit huis zien. Die zullen dus een vlucht naar Melbourne moeten boeken.

Streaming
Als je niet in Melbourne, maar wel in Australië woont, dan is er in de toekomst misschien een alternatieve wijze waarop je de film kunt zien.

ACMI heeft namelijk ook een streamingdienst die wél voor thuisgebruik is bedoeld: Cinema3. Het toont een steeds wisselend programma aan films uit de collectie van het museum. op dit moment staat Siege niet op de streamingdienst; als dat verandert, dan hoor je het hier.

Helaas is Cinema3 uitsluitend te bekijken vanuit Australië.

Stacks Image 7773
ACMI-gebouw
Flinders Street ingang
Melbourne.

Photo by -jkb-
Licensed under CC BY-SA 3.0
Via Wikimedia Commons [Source]
Locatie
ACMI bevindt zich aan Fed Square, Melbourne. er is een tweede ingang op Flinders Street. die is tegenover de uitgang van Flinder Street Station.

Het museum is 364 dagen per jaar geopend van 10:00 tot 18:00. Alleen op 25 december is het gesloten.

De bioscopen in het complex openen om 11:00 en sluiten nadat de laatste film van de dag is afgelopen.

Entree is gratis voor het hele gebouw, de hoofdtentoonstelling (The Story of the Moving Image) en de handheld bioscooptoegang (zie Bring your own cinema hierboven) is gratis.

Sommige tentoonstellingen vereisen wel een (betaald) toegangskaartje. Op het moment dat ik dit schrijf is dat alleen het geval bij de tentoonstelling Disney: the Magic of Animation.

Zie www.acmi.net.au voor meer informatie.


Bekijk inhoud van Google Maps en Streetview
Wees je ervan bewust dat Google Maps en Streetview externe services zijn en niet onder het privacybeleid van bartonsontheweb.nl vallen. Lees alsjeblieft het privacybeleid van Google Maps en Streetview om te zien hoe zij jouw (persoonlijke) data beheren en opslaan.

Maar….maar…maar…!
Ik weet het, ik weet het: dit is niet at je wil lezen.

Het feit dat de film nu gerestaureerd en gedigitaliseerd is, en een goed thuis heeft gevonden, is goed nieuws.

Maar voor het overgrote deel van de bezoekers van bartonsontheweb.nl (meer dan 90% komt niet uit Australië) houdt dit in dat er een vliegreis moet worden geboekt.

Gelukkig is Melbourne wel dé plek voor Bartons-fans: als je daar toch bent, dan is het een kleine moeite om even naar Glen Waverley te rijden en de filmlocaties van de serie te bezoeken. Dat kan in een dag (makkelijk).
 

Comments

Ben jij de eerste die een opmerking plaatst?
0 / 1000© 2020 - 2022 Erwin Leerentveld.
Alle rechten voorbehouden.
Inhoud die niet door mij is gecreëerd is gebruikt met toestemming van de rechthebbende of onder de auteurswetclausules die collectief bekend staan als "citaatrecht". Zie de Juridische disclaimer pagina (link hieronder) voor volledige copyright erkenningen. Deze site is geenszins gerelateerd aan of onderschreven door de Australian Broadcasting Corporation.
Juridische disclaimer Privacybeleid Privacyinstellingen Newsletter

Bartonsontheweb.nl gebruikt essentiële cookies en vergelijkbare technieken om ervoor te zorgen dat de website correct wordt weergegeven. Klik op de Privacyvoorkeuren-knop hieronder om te zien welke opties er zijn. Lees het privacybeleid voor meer informatie.