Stacks Image 35
Al gravend door de enorme berg documenten die Olivia met mij deelde, kwam ik wat interessante dingen tegen die waren gepland, maar nooit tot uitvoering zijn gekomen.

Op deze pagina duiken we in de Bartons zoals het had kunnen zijn als die plannen wel waren uitgevoerd. Let wel: dit is geen fanfictie (dat vind je niet op deze site); het zijn plannen die de productie voor de serie had maar niet heeft uitgevoerd, gebaseerd op de genoemde documenten en interviews.

Veel plezier!

Over de documenten die worden genoemd
Zowel Olivia als Rosemary hebben flink wat documentatie van de productie van Bartons met mij gedeeld. Wij (drieën) twijfleen echter of deze documenten zomaar geopenbaard mogen worden. Er zouden auteursrechten op kunnen liggen (of andere rechten). De producer van de Bartons, Jenny Hooks, is voor zover wij kunnen inschatten de enige die hier iets over kan zeggen. Maar aangezien ik haar nog niet heb kunnen spreken, neem ik voor nu de veilige route en zet ik de documenten niet op deze site.

Wil je zien welke documenten ik in mijn verzameling heb (als in: een lijst daarvan, niet de documenten zelf)? Kijk dan hier. (Engelstalig)


Script cover

Mijn proefdruk van het script voor The Great Billycart Aid Race, hier nog getiteld Elly Barton Feeds The World.

Dit script is een cadeau van een castlid. Een blik in het script kun je
hier werpen.

Aanpassingen aan afleveringen

Drie afleveringen van de serie hadden ooit een andere titel. In één geval is er zelfs een veel groter verschil, maar daar komen we straks op terug.

Lobsters Amok
Anders dan de titel weet ik alleen dat deze aflevering in de plaats staat van Beautiful Beetroot in het schema. Ik kan alleen maar gokken over wat het script inhield… eten scouts vaak krab? Ik denk niet dat dat beter zou vallen dan rode biet. Hmm…..

Elly Barton Feeds The World
Deze aflevering is uiteindelijk hernoemd naar The Great Billycart Aid Race. Aan de cast is tenminste één voorlopige bewerking van het script overhandigd waar deze titel nog op staat.

Die voorlopige versie is, op wat interessante details na, gelijk aan de aflevering zoals die is uitgezonden.

Identity Crisis
Deze aflevering is in de plaats van Suspected op het schema vermeld en, afgaand op de samenvatting van de verhaallijn, deelt veel overeenkomsten met het script van Suspected. Het zou dezelfde aflevering kunnen zijn met alleen een andere titel.

Street Party
Nu wordt het interessant. Bartons had kunnen eindigen met een hele andere aflevering dan die we hebben gekregen; één met een straatfeest in plaats van één met een verhuizing.

Street Party's samenvatting leert ons dat er al een tijdje wat rommelt tussen de bewoners van de straat waar Elly en Anita wonen. De wrijving is blijkbaar zo ernstig, dat het jaarlijkse straatfeest op losse schroeven staat.

Aangezien Anita het straatfeest heeft uitgekozen als hét moment om Vince te vertellen dat ze hem leuk vindt, is dit erg slecht nieuws voor haar. Dus doen zij, en haar "winggirl" Elly, er alles aan om de gemoederen te bedaren en het straatfeest door te laten gaan.

Maar uiteindelijk is het Skinner die de boel tot bedaren brengt: hij redt het hondje van meneer Jensen van een niet nader benoemde noodsituatie en laat de volwassenen zien dat ze wel erg overdreven reageren.

Toch lopen Anita's plannen in de soep: opeens is het niet Vince, maar Paul Barton die haar hart sneller laat slaan; ze ziet hem ineens als iets anders dan Elly's grote broer.

En Elly? Elly snapt ondertussen ineens waarom Anita al die tijd alleen maar aan Vince kon denken…

Verwijderde personages

De TV-serie voegde een hoop personages toe die niet in de film en het boek voorkomen. Maar blijkbaar zijn er ook twee volwassen personages bedacht die uiteindelijk toch niet in de serie terecht zijn gekomen. We hebben echter wel hun kat ontmoet.

De personages zouden de achternaam Stoomph gekregen hebben; twee Duitse immigranten zonder kinderen. Meneer Stoomph zou een kleermaker zijn; zijn vrouw zouden we niet vaak te zien krijgen.

Er zou ook een enorme Duitse herder in de tuin lopen, die helemaal los zou gaan als je te dicht in de buurt van het hek zou komen.

De kat? Nou, dat is dus Barley-sugar, de kat die de reden is van het ontstaan van de Bartons League of Bird Lovers in de aflevering met dezelfde naam.

Er zit dus nog wel 25% aan Stoomph in de uiteindelijke versie van de Bartons!

Tweede Bartons boek

Volgens een interview dat Jocelyn Moorhouse in 1988 gaf aan Melbourne Woman05 zou er een tweede Bartons kinderboek gaan uitkomen (het artikel vermeldt dat het "onderweg is" op het moment dat het tijdschrift gepubliceerd werd). Helaas is het boek nooit verschenen. Dat is jammer, want de verhaallijn zou zich ná de TV-serie af moeten spelen: het eerste boek eindigt namelijk op hetzelfde moment als de TV-serie eindigt. Een tweede deel zou dus een wat oudere Elly laten zien en haar leven na de TV-serie.

Ik vroeg Jocelyn naar het boek in het interview met mij voor Bartons on the Web. Ze vertelde dat het boek inderdaad een optie was die ze met de uitgeverij had, maar het kon niet doorgaan omdat ABC over de rechten van de serie beschikte. Wat jammer!

 

Comments

Ben jij de eerste die een opmerking plaatst?
0 / 1000© 2020 - 2022 Erwin Leerentveld.
Alle rechten voorbehouden.
Inhoud die niet door mij is gecreëerd is gebruikt met toestemming van de rechthebbende of onder de auteurswetclausules die collectief bekend staan als "citaatrecht". Zie de Juridische disclaimer pagina (link hieronder) voor volledige copyright erkenningen. Deze site is geenszins gerelateerd aan of onderschreven door de Australian Broadcasting Corporation.
Juridische disclaimer Privacybeleid Privacyinstellingen Newsletter

Bartonsontheweb.nl gebruikt essentiële cookies en vergelijkbare technieken om ervoor te zorgen dat de website correct wordt weergegeven. Klik op de Privacyvoorkeuren-knop hieronder om te zien welke opties er zijn. Lees het privacybeleid voor meer informatie.